fredag den 2. april 2010

Verdens bedste rugbrød.....

Som jeg har nævnt tidligere, forsøger vi jo gerne at være vores egne bagere.
Og både Nicolas og jeg er heldigvis super glade for at bage.

Vi har gerne en skål med surdej stående henne i hjørnet af køkkenbordet oven på røremaskinen. 
Så er den altid  klar og parat.
Jo jo! 
Den lugter måske lidt surt, men det er alligevel det hele værd.
Den bliver brugt både til lyse brød af diverse slags og til vores lækre rugbrød.
Vi har gerne en grundopskrift på rugbrødet, som vi går ud fra. 
Men hvad brødet ender op med afhænger fuldstændig af, hvad der lige er i huset af kerner og frø på dagen.


Til surdejen skal bruges:


200 g. rugmel
1 tsk gær
1 tsk salt
1 tsk honning
1 dl. A38
2 dl vand

Denne røres sammen og efterlades på køkkenbordet, overdækket med film,  indtil dagen efter.
Næste dag tilsættes:
2 dl rugmel
2 dl vand
Hvorefter dette røres til en lind dej, som igen efterlades til næste dag.
På andendagen (måske allerede på førstedagen) vil surdejen lugte syrligt og boble lystigt.
Den er nu klar til brug.

Følgende opskrift giver to pæne rugbrød

500 g rugmel 
ca. 200 g hvede- eller speltmel (alt efter hvad du lige har)
2 1/2 dl surdej 
700 g knækkede eller skårne rugkærner
1 dl A38
1 al. øl
1 mørk øl (fx. nisseøl)
2 dl havregryn
 kerner efter eget valg ca. 400 g. - jeg bruger, græskar, solsikke, sesam, birkes, hørfrø og en alm. 5-kornsblanding).
1 dl maltsirup
6 dl. lunkent vand
2 spkf salt

Fremgangsmåde:

Alle ingredienser æltes sammen i røremaskinen i ca. 15 minutter.
Dejen skal have en lidt stiv, men stadig blød konsistens
Husk at tage dej fra til surdej ;)

Dejen kommes herefter i to forme (jeg bruger nogle skønne sliplet forme).
Glat overfladen og stil brøden til hævning lunt og overdækket med film eller et vådt klæde i 10-12 timer eller til de er hævet godt og grundigt ;)
Prik nu overfladen med en gaffel og pensel med rigeligt smør (og ja! jeg sagde rigeligt, da brødene herved får en lækker sprød og indbydende skorpe).

Brødende bages ved 175 i 1 time og 50 minutter i en sliplet form.
Husk! Alle vores ovner er meget forskellige og levere oftest deres eget liv.
Så det er altid en knald hamrende go idé at tjekke brødet inden, det bliver helt sort og hårdt.

Hvis du ikke, som jeg elsker den sprøde skorpe, pakkes brødene ind i et fugtigt håndklæde, for derved at opnå en blødere skorpe (Jeg synes bare, at det er synd og skam).

Glæd jer!
Brødet kan spise allerede et par timer efter bagning og er sindssygt lækkert.
Spørg bare Nicolas, som gerne spiser 2 cm tykke skiver.
For som han siger, " Brødet er jo bedre end pålægget"! Og det endda selvom han spiser hjemmelavede frikadeller på ....hmmmm...

Nyd det! 
Og endnu en gang..... GO PÅSKE!

4 kommentarer:

  1. Uhm det ser lækkert ud.
    Rigtig god påske til dig også.

    SvarSlet
  2. Hej Kristine!
    Jeg er helt oppe at køre over dine fantastiske give aways! Tænk at du vil give disse fine smykker væk! Jeg håber jeg vinder:-)
    Og tak for opskriften! JEg vil gerne til at bage rugbrød igen, så den kommer på et godt tidspunkt!
    Knus og god påske, Inger Lise

    SvarSlet
  3. Mmmm hjemmelavet rugbrød er bare et hit, jeg er selv fornyligt begyndt at bage vores eget, måske jeg vil prøve din opskrift næste gang!

    SvarSlet
  4. HejKristin!
    Dit brød kører lystigt i røremaskinen lige nu.
    Glæder mig helt vildt til resultatet.
    Tak fordi du deler
    ;o)
    Susan fra Esbjerg

    SvarSlet