fredag den 26. november 2010

Jeg rør den helst ikke med fingrene.....

De er på bordet til morgen, formiddag, frokost, eftermiddag, aften og sågar til nattetid.
Mine koldhævede boller.
Og jeg er efterhånden blevet spurgt om opskriften et utal af gange.

Så nu vil jeg inspireret af Stella og hendes opskrift - faneblad prøve at gengive den så nøjagtig som mulig.
Det er lidt svært, for mine kriterier er ikke mål og vægt, men konsistens og ingredienser.
Og så skal den bare klæbe så meget på fingrene, at man bestemt ikke har lyst til at røre ved den.....


30 boller af pæn størrelse;

-1 ltr koldt vand
-10 g. gær, som oprøres i vandet

-ca 2 dl. youghurt, A38, creme fraice eller hvilket surmælksprodukt du nu har
-ca 1/2 - 1dl olie - hvilken en du lyster

-2 store revede kartofler - jeg skræller dem ikke.
-2  store spkf. salt.
-Kerner efter lyst og smag. Jeg bruger græskar, solsikke, hørfrø, og sesam i ca. lige store mængder (ca. 1/2 dl af hver).

-Og så kommer vi til melet.....hmmmmm. Som sagt! Den skal være godt fugtig, så prøv jer frem.
Jeg bruger: Hvede, Durum og groft rugmel i forholdet 1:1:1
Og vil tro, at jeg alt i alt bruger 1,5 kg. Men igen PRØV!

Så er det ælte, ælte, ælte tid...... og så i køleskabet eller på terrassen natten over.

Næste morgen er det bare at sætte klatter på en plade,
lade dem hæve en times tid 
pensle dem med æg og drysse med alt det du lyster.
Til sidst smider du dem i en  forvarmet ovn på 200 grader, giver dem ca. 25 minutter elelr til de er gyldne og lækre.....

Og vupti vupti vupti er mange dages boller klar og parate.
MUMS og velbekommen ;)

Ha' en dejlig da i sneen.
Jeg har fri i dag og skal på værkstedet.
Der skal jo vælges en gave til Pakkekalenderen.....



ps...... For de som skulle have hang til hjemmelavet medister eller andre af mine tidligere kogekunstner, så er fanen OPSKRIFTER opdateret. Kig selv ;)

6 kommentarer:

  1. Huuiiiij... Jeg tror der har sneget sig en tyrkfejl ind. Tror der skal stå 2 dl. yoghurt og ikke 2 ltr. ??

    Jeg er ikke god til det med koldhævede boller. Har fået dem serveret flere gange, men synes tid, at de er flade og lidt deforme - og det generer min æstetiske sans. Hi-hi, for smagsløgene protesterer ikke.
    Selv bager jeg mest "almindelige, varmhævede" boller, og varierer dem fra gang til gang. Kan derfor heller aldrig hoste op med en opskrift, når folk spørger. Ah... et skvæt af det ene og lidt af det andet ;o)

    KH Karina

    SvarSlet
  2. Kære Karina!

    Den "lille" brøler er straks rettet. TAK!

    Og ja! jeg ved godt, hvad du mener med flade boller.
    Men prøv alligevel så lige at tjekke morgenbollerne inden i fanen OPSKRIFTER. De er da hverken flade eller grimme vel?
    Eller er det bare mig?

    kh
    Kristine

    SvarSlet
  3. Er det rigtigg med kun 10 g gær, som i 1/5 del af en pakke? Syntes det virker som meget lidt til 30 boller....

    SvarSlet
  4. Heysa Alice!

    Seriøst!
    jeg bruger kun 10 g
    Men jeg ved at andre bruger op mod 20.
    Så du kan jo prøve dig frem.

    kh
    Kristine

    SvarSlet
  5. Jeg rør den heller ikke med fingrerne!! lækre boller : )
    Kh fra Jo

    SvarSlet
  6. Ja det er ABSOLUT rigtigt med 10 gr gær. nogen bruger endda mindre. Jo mindre gær/des længere hævetid og KOLDT. De bliver gode.
    Dejligt Kristine, at jeg også har givet lidt inspiration og ikke KUN tappet al energien fra dig. Tusin tak for hjælpen. Jeg er bare SÅ glad for resultatet.

    SvarSlet